12 Ocak 2012 Perşembe

Sibirya volkanik aktiviteleri en büyük kitlesel yok oluşun nedeni mi?



Dünyanın yaşadığı en büyük yok oluş felaketi olarak bilinen Permiyen olayı, Sibirya’da dev bir volkanın patlamasıyla tetiklenmiş olabilir.

Canlı türlerinin büyük çoğunluğunun ani bir yok oluşa uğradığı bu dönemden sonra yaşamın kendisini yenileyebilmesi için milyonlarca yıl geçmesi gerekti. Bu da bize dünyanın uzun bir süre boyunca yeni türlerin gelişebilmesi için uygun ortamı sağlayamadığına işaret ediyor.

Sibirya’da izlerine rastlanan yoğun volkanik aktivite, 250 milyon yıl önce yaşamın çoğunu yok etmiş ve yeniden gelişmesine engel olmuş olabilir mi?

Günümüzde “Sibirya Merdivenleri (Siberian Traps)” olarak adlandırılan volkanik aktivite sahası, 251 milyon yıl önce başlayıp yaklaşık bir milyon yıl devam eden bir süreçte bazalt lavların basamaklı birikimiyle oluşmuş. 


50°-75° kuzey enlemleri ile 60°-120° doğu boylamları arasında yer alan bölgenin 2 milyon km2si halen lavla kaplı. 250 milyon yıl önce lavla kaplı alanın 7 milyon km2 ve toplam lav hacminin 1 ila 4 milyon km3 olduğu düşünülüyor.

Yeni bir araştırma1, volkanik püskürme sırasında atmosfere salınan sülfür, klor ve flor gazlarının stratosfere ulaştıklarında iklim değişikliğine ve asit yağmurlarına sebep olabileceklerine işaret ediyor. 

Bu gazların stratosfere ulaşıp yaşam için zararlı etkilerinin olması Geç Permiyen yok oluşunun ve sonrasında yeni türlerin oluşumunun gecikmesinin nedeni olabilir mi?

Araştırmacılar bu konuda daha kesin bir sonuca ulaşabilmek için acilen atmosfer kimyası ve iklim modellemelerinin yapılması gerektiğini belirtiyorlar.  


Jeolojik çağları belirleyen toplu yok oluşlar: 
1.     Kretase-Tersiyer (Cretaceous-Tertiary) yok oluşu: 65,5 milyon yıl önce uçamayan dinozorların neredeyse tümünün dünya yüzünden silinmesiyle bilinen olay. Bu yok oluşta tüm canlı türlerinin %75’inin soyu tükenmişti. Sonrasında memeliler ve kuşlar (uçan dinozorların torunları) baskın omurgalı türler oldular.

2.     Trias-Jura (Triassic-Jurassic) yok oluşu: 205 milyon yıl önce, iki ya da üç kademede canlı türlerinin %50’sinden fazlası yok oldu. Bitkiler bu felaketten fazla etkilenmediler. Soyu tükenen türlerin rekabetinden kurtulan dinozorlar, yeni dünyada kendilerine gittikçe artan bir yer buldular.

3.     Permiyen-Trias (Permian-Triassic) yok oluşu: 251 milyon yıl önce, dünyadaki yaşamın bu en büyük felaketinde deniz canlılarının %96’sı ve kara canlılarının (böcekler dahil) %70’inin soyu tükendi.

4.     Geç Devoniyen (Late Devonian) yok oluşu: 260-275 milyon yıl önce art arda gelen felaketler türlerin %70’inin soyunun tükenmesine neden oldu.

5.     Ordovisyen-Silüryen (Ordovician-Silurian) yok oluşu: 440-450 milyon yıl önce Gondwana kıtasının güneye kayması sonucunda küresel soğuma, buzulların artması ve deniz seviyelerinin düşmesiyle yaşamın %50’sinden fazlası yok oldu. 



1 (Carnegie Institution. "Could Siberian volcanism have caused the Earth's largest extinction event?." ScienceDaily, 9 Jan. 2012. Web. 12 Jan. 2012.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder